Een slimme koelkast. Energiezuinig?

Een slimme koelkast kan een energiezuinige keuze zijn voor mensen die hun energieverbruik willen verminderen en tegelijkertijd willen profiteren van de voordelen van een moderne, technologisch geavanceerde koelkast.

Sensoren

Slimme koelkasten bevatten vaak sensoren die de temperatuur en vochtigheid binnenin de koelkast meten. Op basis hiervan kunnen de koelkasten de temperatuur en het verbruik aanpassen wat kan leiden tot minder energieverbruik. Bijvoorbeeld: als de koelkast merkt dat er weinig voedsel in zit of als de deur niet vaak geopend wordt, kan het de temperatuur verhogen om minder energie te verbruiken.

Bediening op afstand

Smart koelkasten kunnen ook via een app of andere verbinding gecontroleerd worden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld vanop afstand de temperatuur kunt aanpassen of de koelkast kunt laten weten dat je thuiskomt, zodat de koelkast alvast op de juiste temperatuur gebracht kan worden. Dit kan ervoor zorgen dat de koelkast niet onnodig energie verbruikt wanneer niemand thuis is, wat weer kan leiden tot lagere energiekosten.

Extra functies

Bovendien zijn sommige slimme koelkasten ook voorzien van extra functies die het energieverbruik verder kunnen verminderen. Sommige koelkasten hebben een vakantie-modus waarbij het verbruik wordt verlaagd wanneer de gebruiker op vakantie is.

Andere koelkasten hebben speciale lades of compartimenten die specifiek zijn ontworpen om producten op de juiste temperatuur te houden, wat kan helpen om de koelkast efficiënter te laten werken en het energieverbruik te verminderen.

Energie label

Een slimme koelkast wordt net als een gewone koelkast geclassificeerd op basis van het energieverbruik. In Europa gebruiken we het EU-energielabel, waarop koelkasten een energie-efficiëntieklasse krijgen toegewezen van A+++ (zeer efficiënt) tot G (minder efficiënt). Er zijn ook slimme koelkasten beschikbaar die het energieverbruik in real-time kunnen monitoren en aanpassen om het verbruik te verminderen. Raadpleeg voorafgaande je aankoop het energie label. Een smart koelkast verbruikt niet meer energie dan een traditionele koelkast.

Meer informatie
bol.com (€1.499,00)

Conclusie

Een slimme koelkast kan een energiezuinige keuze zijn vanwege de sensoren en aanpasbare instellingen die het verbruik kunnen verminderen. Evenals de mogelijkheid om de koelkast te bedienen via een app of andere verbinding.

Bovendien kunnen extra functies zoals een vakantie-modus of speciale lades het energieverbruik nog verder verminderen. Al met al kan het aanschaffen van een slimme koelkast dus een slimme keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar manieren om hun energieverbruik te verminderen.